ΘΙΒΕΤΙΑΝΟ ΣΠΑΝΙΕΛ (TIBETAN SPANIEL)

                                       ΙΣΤΟΡΙΑ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το Θιβετιανό Σπάνιελ μπορεί εύκολα να μπερδέψει ένα ανεκπαίδευτο μάτι κάνοντας το να νομίζει ότι βλέπει ένα Πεκινουά. Η στενή ομοιότητα μεταξύ των δύο αυτών σκύλων οφείλεται στο ότι κάποτε υπήρξε διασταύρωση μεταξύ τους. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετές διαφορές με την κύρια να βρίσκεται στο πρόσωπό τους .
Τα σκυλάκια του Θιβέτ ανατράφηκαν για να χαριστούν σαν δώρα σε αυτοκράτορες και άρχοντες στη Κίνα.  Η παλιά αυτή φυλή πιστεύεται ότι κατάγεται από τα μοναστήρια των Ιμαλάιων και του Θιβέτ. Υπήρξαν αγαπημένοι σύντροφοι των μοναχών, που τους τοποθετούσαν κάτω από τα ράσα τους για ζεστασιά. Από την δεκαετία του 1890 άρχισαν να εκτρέφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόλις το 1965 παίρνει την ταυτότητα του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1971 η Λέσχη της Αμερικής αναγνώρισε και επίσημα τη φυλή.
Το Θιβέτιανο Σπάνιελ έχει ένα θολωτό κεφάλι που είναι μικρό, σε σύγκριση με το σώμα του. Έχει ένα μικρό αμβλύ ρύγχος. Τα δόντια του είναι με ελαφρύ προγναθισμό. Η μύτη είναι μαύρη, τα μάτια είναι μεγάλα σε συνάρτηση με το πρόσωπο και έχουν ωοειδές σχήμα. Το Θιβέτιανο σπανιέλ δεν έχει επιπλέον το δέρμα γύρω από τα μάτια. Τα αυτιά κρέμονται σε κάθε πλευρά του κεφαλιού. Ο λαιμός καλύπτεται με μια χαίτη μαλλιών, η οποία είναι περισσότερο αισθητή στον άνδρα της φυλής. Τα μπροστινά πόδια στο Θιβέτιανο σπανιέλ είναι λίγο λυγισμένα. Αυτό το σκυλί έχει μία μεγάλη φτερωτή ουρά που την κρατάει υψηλά και γέρνει πάνω από την πλάτη του. Η γούνα του είναι ένα μεταξένιο διπλό παλτό επίπεδη και είναι κοντή και λεία στο πρόσωπο, το πόδι, το μέτωπο, ενώ είναι μεσαίου μήκους για το σώμα και είναι φουντωτό για τα αυτιά, τα δάχτυλα και την ουρά. Το Θιβέτιανο σπανιέλ σκυλί μπορεί να έρθει σε όλα τα χρώματα και συχνά υπάρχουν άσπρα σημάδια στα πόδι
                                      ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Είναι ιδανικό σκυλί για διαμέρισμα, αλλά χρειάζεται ένα καθημερινό περίπατο. Αν και μικρό σε μέγεθος, είναι δυναμικό στον χαρακτήρα. Είναι χαρούμενο και έξυπνο σκυλί. Τα πάει καλά με τα υπόλοιπα κατοικίδια. Επίσης μπορεί να γίνει κάπως «ζηλιάρης» με νέα μέλη στην οικογένεια π.χ. όπως ένα μωρό, αλλά με τον καιρό θα ησυχάσει όταν αντιληφθεί ότι συνεχίζει να είναι μέλος της.. Αν και είναι γενικά ήσυχο, είναι πάντοτε σε επαγρύπνηση και γαυγίζει όταν ακούει ύποπτους θορύβους. Πρέπει από νωρίς να εκπαιδευτεί, αλλιώς θα νομίζει ότι είναι το αφεντικό του σπιτιού και θα γίνει εχθρικό προς άτομα που δεν γνωρίζει, καθώς και πεισματάρικο.                                           
                                                         ΙΑΤΡΙΚΑ
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ υγιής φυλή, καθόλου φιλάσθενη και με την κατάλληλη φροντίδα θα παραμένει δίπλα σας για πολλά χρόνια. Κάποιες όμως από τις κοινές ασθένειες που μπορεί να νοσήσει είναι: Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς(συνιστάτε τακτικός καθαρισμός ματιών με νερό και χαμομήλι) , Νεανική Νεφρική Νόσο , Εξάρθρωση επιγονατίδας, Δυσπλασία του ισχίου

Βάρος αρσενικό: 5Kg μέχρι 9Kg
Βάρος θηλυκό: 4Kg μέχρι 7Kg
Ύψος αρσενικό: 31 cm μέχρι 37 cm
Ύψος θηλυκό: 30 cm μέχρι 36 cm
Διάρκεια ζωής: 14 χρόνια μέχρι 17 χρόνια

http://www.youtube.com/watch?v=KP8cbU4aCq4

Κάντε κλικ για μεγέθυνση