ΘΙΒΕΤΙΑΝΟ ΜΑΣΤΙΦ (TIBETAN MASTIFF)

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το Θιβετιανό Μαστίφ κατάγεται από τα βουνά των Ιμαλάιων και την Κεντρική Ασία και οι ρίζες του είναι από τα αρχαία χρόνια. Ανατράφηκε αρχικά ως κυνηγός, φύλακας, οδηγός και πολεμιστής. Είναι μια πολύ μεγάλη και βαριά ράτσα και μοιάζει πολύ με σκυλί του Αγίου Βερνάρδου με μικρά αφτιά που τα κρατάει κοντά σε ένα βαθύ και φαρδύ κρανίο.
Τα μάτια είναι βαλμένα βαθιά και έχουν καστανό χρώμα, η ουρά είναι βαλμένη ψηλά και κρατιέται τυλιγμένη πάνω από την πλάτη. Το τρίχωμα είναι παχύ και στην ουρά έχει άφθονο τρίχωμα σαν μαλλί.
Το χρώμα πρέπει να είναι μαύρο και καφέ ή χρυσό αλλά το σκέτο μαύρο είναι επίσης παραδεκτό. Το ύψος στο ακρώμιο πρέπει να είναι το λιγότερο 660 χιλιοστά για τ' αρσενικά και 610 χιλιοστά για τα θηλυκά.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Το Θιβετιανό Μαστίφ έχει χρησιμοποιηθεί σαν φύλακας κοπαδιών, περιουσιών και προσώπων, και χρησιμοποιείται γι’ αυτούς τους σκοπούς μέχρι και σήμερα. Είναι τόσο δυνατό που μπορεί να σκοτώσει ακόμη και την τίγρη. Το σκυλί αυτό δεν εκπαιδεύεται καθόλου εύκολα, και γι’ αυτό το λόγο συνιστάται μόνο σε έμπειρους ιδιοκτήτες και εκπαιδευτές.
Πρέπει απαραίτητα να κοινωνικοποιηθεί και να εκπαιδευτεί από την αρχή , αλλιώς μπορεί να γίνει υπερβολικά επιφυλακτικό και πεισματάρικο ή αυταρχικό. Δεν μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα, αλλά μπορεί να ζήσει σε μια μεγάλη αυλή. Τη νύχτα έχει την τάση να γαυγίζει όποτε ακούει οποιοδήποτε ύποπτο θόρυβο, κι έτσι δε συνιστάται γι’ αυτούς που δεν αν-τέχουν το γαύγισμα ή που έχουν κοντινούς γείτονες. Μπορεί να κοιμάται έξω από το σπίτι.
Στη ράτσα αυτή συγκαταλέγονται τα πιο ακριβά σκυλιά στον κόσμο, το Θιβετιανό και το Γαλλικό Μαστίφ, με την τιμή των κουταβιών να κυμαίνεται από 750 έως 1.000 δολάρια.
Από τον Μάιο του 2012 έγινε ακόμα πιο γνωστή ως ράτσα καθώς ένας Κινέζος έδωσε 1,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει ένα κόκκινο Tibetan mastiff – (Θιβετιανό Μαστίφ) ! Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ  για την απόκτηση ενός σκύλου…
ΙΑΤΡΙΚΑ
Τα Θιβετιανό Μαστίφ δεν είναι δραστήρια ράτσα. Η καθημερινή έξοδος, σε συνδυασμό με λίγο ελεύθερο τρέξιμο, θεωρείται ικανή να κρατήσει τον σκύλο εκτονωμένο και υγιή. Επίσης παρουσιάζουν προδιάθεση για μια σπάνια γενετική νευρολογική ασθένεια (CIDN), η οποία είναι θανατηφόρα και η οποία μπορεί να διαγνωστεί μεταξύ της 7ης και της 10ης εβδομάδας της ζωής τους. Τα προσβεβλημένα από CIDN κουτάβια συνήθως καταλήγουν μέχρι τον 4ο μήνα της ζωής τους.

Χώρα προέλευσης :  Ιμαλάια -Θιβέτ
Βάρος: 64 – 82 kg
Διάρκεια Ζωής:  12-15 Χρόνια

http://www.youtube.com/watch?v=Afst58Hg5OM

Κάντε κλικ για μεγέθυνση