ΓΙΑΚT ΤΕΡΙΕ (JADG TERRIER)

                                                         ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Jagd terrier (Γιακτ τερριέ) είναι μία ράτσα σκύλου η οποία ανήκει στην κατηγορία των τερριέ εργασίας. Οι ρίζες αυτής της ράτσας μπορούν να βρεθούν στην Γερμανία, όπου χρησιμοποιείτε για να κυνηγάει θηράματα, τόσο στο έδαφος όσο και κάτω από αυτό. Για αυτό άλλωστε αποκαλείτε και το Γερμανικό κυνηγετικό τερριέ.
Κατά την περίοδο ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους,  στην Γερμανία εμφανίστηκε ένα κίνημα που είχε ως σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η χρήση ξένων ειδών ζώων και να επαναφέρουν στο προσκήνιο είδη υπό εξαφάνιση, τα οποία είχαν κεντρικό ρόλο στην Γερμανική μυθολογία. Κατά την ίδια περίοδο ο εθνικισμός και το ενδιαφέρον για την γενετική μηχανική αυξάνονταν στην Γερμανία, το είδος των σκύλων τερριέ ήταν δημοφιλή τόσο σε ένα μέρος της Ευρώπης όσο και σε ένα μέρος την Αμερικής.
Έτσι ένας συνδυασμός στοιχείων όπως  ο ενθουσιασμός για τα τερριέ, ο εθνικισμός του και το ενδιαφέρον του για την γενετική μηχανική οδηγήσαν τον Lutz Heck να ασχοληθεί και να πείσει και άλλους να ασχοληθούν με την δημιουργία ενός Γερμανικού κυνηγετικού τερριέ το οποίο να ανταγωνιστεί τα Αγγλικής και Αμερικανικής καταγωγής σκυλιά του ίδιου είδους..
Το πρόγραμμα εκτροφής των Γιακτ τερριέ ήταν μεγάλης κλίμακας. Τα σκυλιά που δεν ταίριαζαν με τα κριτήρια των εκτροφέων πυροβολούνταν. Το 1926 δημιουργήθηκε ο σύλλογος του Γερμανικού κυνηγετικού τερριέ και τα σκυλιά αυτού του είδους έχαιραν θερμής υποδοχής στην Γερμανία τότε καθώς ο σκοπός της εκτροφής τους ταίριαζε με την εθνικιστική ιδεολογία που βρίσκονταν σε άνοδο την ίδια περίοδο.


         ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ

Ένα τυπικό σκυλί της ράτσας Γιακτ Τερριέ είναι μαύρο. Επίσης μπορεί να είναι σοκολατί ή καφέ με λευκά σημάδια. Κατά τα πρότυπα της φυλής αυτή η ράτσα όταν στέκεται έχει  33 με 40 εκατοστά στους ώμους,. Όσον αφορά το βάρος τα θηλυκά ζυγίζουν από 7,5 έως 8,5 κιλά, ενώ το βάρος των αρσενικών κυμαίνεται από 9 έως 10 κιλά. Το τρίχωμα αυτής της φυλής μπορεί να είναι είτε τριχωτό είτε λείο. Ενώ η γούνα όλων των ποικιλιών αυτής της φυλής μαδάει.


       ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ

Τα Γιακτ τερριέ εκτράφηκαν για είναι κυνηγετικά σκυλιά. Συχνά χρησιμοποιούνται για να κυνηγούν θηράματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το έδαφος, όπως το να ξετρυπώνουν λαγούς από της τρύπες τους. Επίσης χρησιμοποιούνται στο κυνήγι αγριογούρουνου αλλά και να βρίσκουν μέσω του αίματος τραυματισμένα ζώα όπως ελάφια. Τα Γιακτ τερριέ είναι έξυπνα σκυλιά και προσαρμόζονται εύκολα, έτσι μπορούν να γίνουν εξαιρετικά κατοικίδια. Είναι αξιόπιστος σαν σκύλος, έξυπνος και αρκετά θαρραλέος. Εμφανίζει ισχυρή θέληση και πείσμα. Είναι επίσης αρκετά κοινωνικός και φιλικός με τους ανθρώπους. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως είναι κυρίως κυνηγετικά σκυλιά με ισχυρή επιθυμία να κυνηγούν.

http://www.youtube.com/watch?v=Hb1pp9i_yeE

 Κάντε κλικ για μεγέθυνση