ΚΟΥΒΑΤΣ ΟΥΓΓΡΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ (HUNGARIAN kUVASZ)

                                                          ΙΣΤΟΡΙΑ     
 Το Κούβατς αν και αρχικά καταγόταν από το Θιβέτ, συνέχισε στην ουγγρική φυλή που όλη γνωρίζουμε σήμερα. Πολλοί συγγραφείς ισχυρίζονται ότι η φυλή των Κούβατς είχε γίνει γνωστή από την εποχή των Ούννων. Άλλοι πάλι, το απεικονίζουνε ως ένα τσοπανόσκυλο που συνόδευε τους τούρκους πρόσφυγες με τα κοπάδια τους, που μετανάστευσαν στην Ουγγαρία το 1200. Το όνομά του μάλιστα στα τουρκικά σημαίνει «προστάτης».
Ο σκύλος αυτός κατά τον 15ο αιώνα, ανήκε επίσημα πλέον στην βασιλική αυλή του Ματίας Α΄, που έζησε 1458 έως 1490. Ο βασιλιάς μάλιστα αγάπησε τόσο πολύ τον χαρακτήρα του Κούβατς, που λέγεται ότι τα εμπιστευόταν περισσότερο και από τους ανθρώπους. Την εποχή εκείνη, αποτελούσαν ένδειξη πλούτου γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκαν συχνά ως βασιλικά δώρα. Μετά τον θάνατο του βασιλιά, η φυλή χρησιμοποιήθηκε σαν φύλακας κοπαδιών καθ’ όλη τη μεσαιωνική περίοδο. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης, στο κυνήγι θηραμάτων άγριων ζώων όπως οι αρκούδες και τα αγριογούρουνα.
Μέχρι το τέλος του Β “Παγκοσμίου Πολέμου η φυλή είχε περίπου αφανιστεί. Χάρη σε μερικούς κτηνοτρόφους κατάφερε η φυλή των Κούβατς να διασωθεί.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το χαρακτήρα του, τη συμπεριφορά του και τις ασθένειες που είναι ευάλωτος.

http://www.youtube.com/watch?v=ST3cyvdwJg0

Κάντε κλικ για μεγέθυνση