ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (GEKAS)

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης κατάγεται από τους καταδιωκτικούς σκύλους (ιχνηλάτες λαγοθήρες) της εποχής του Ξενοφώντα. Στην Αρχαία Ελλάδα καλλιεργούσαν διάφορες γνήσιες κυνηγετικές φυλές από τις οποίες οι κυριότερες ήταν στη Λακωνία, Αργολίδα, Κρήτη και γενικά στη Νότια Ελλάδα. Οι αρχαίοι λακωνικοί ονομάζονταν λακωνικοί (από τον τόπο της προέλευσης τους, την Λακωνία). Η λέξη λακωνικός προέρχεται από τη λέξη λακωνικός και όχι από τη λέξη λαγωός όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως.
Οι σκύλοι που κυνηγούν το λαγό ονομάζονταν και ονομάζονται λαγοθήρες κοινώς λαγόσκυλα. Πρόκειται για μια μικρή παραφθορά της λέξης λακωνικός που έγινε λακωνικός.
Στην Αρχαία Ελλάδα οι λαγωνικοί χρησιμοποιούνταν ευρέως στο κυνήγι του χοντρού θηράματος (ελαφιού, αγριόχοιρου, ζαρκαδιού) και όχι σπάνια στο κυνήγι του μικρού τριχωτού θηράματος (λαγού). Τους καλύτερους λαγωνικούς τους χρησιμοποιούσαν και στον πόλεμο, τους οποίους εκγύμναζαν (όπως τους μολοσσούς) να μάχονται σε λόχους. Ήταν και αγγελιοφόροι. Χρησιμοποιήθηκαν (όπως και σήμερα οι λαγωνίκες-λεβριέ) και ως σκυλιά συντροφιάς. Οι πλούσιες Αθηναίες είχαν τη συνήθεια να συντροφεύονται στο σπίτι και να συνοδεύονται στον περίπατό τους γενικά από τέτοια σκυλιά.
Οι αναπαραστάσεις των αρχαιοελληνικών τοιχογραφιών, αγγείων, νομισμάτων κ.λ.π., μας βεβαιώνουν ότι ο λαγωνικός υπήρξε από μακρότατη εποχή στη χώρα μας. Τον βλέπουμε να συνοδεύει τον κυνηγό, τον πολεμιστή, τον κωμωδό, τη μεγάλη κυρία, τις βακχίδες, αλλά ιδιαίτερα, ως αχώριστος σύντροφος την θεά του κυνηγιου Άρτεμις. Ήταν καθιερωμένος ακόμη ως σύμβολο λατρείας, που ο αρχαίοι Έλληνες είχαν για το σκύλο. Ο Λαγωνικό αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία ως ουράνιος αστερισμός (Σείριος). Περίφημος έγινε ο ταχύτατος Λαγωνικό Κέφαλος για το μεγάλο αριθμό φονευθέντων θηραμάτων.

Πηγή: http://ellinikosihnilatis.info

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης είναι ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους , με κοντό τρίχωμα, δυνατός , ζωντανός, επίμονος και με  ανθεκτικό χαρακτήρα. Κυνηγάει και μόνος του και με ομάδα άλλων ιχνηλατών της ίδιας η και όχι ράτσας . Άξιος και ικανός να κυνηγάει σε κάθε έδαφος , από τον κάμπο στο βουνό , μέχρι τις αλπικές ζώνες των Ελληνικών βουνών. Η άριστη όσφρησή του και η εξαιρετική ταχύτητα που αναπτύσσει τον κάνουν έναν από τους πιο δεινούς κυνηγούς λαγού και αγριόχοιρου. Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης είναι η σπουδαιότερη και η πιο εξαπλωμένη ελληνική ρατσα, αποτελεί δε την κατεξοχήν εθνική μας κυνηγετική φυλή.
Το σώμα του είναι αθλητικό και μυώδες, ενώ το μήκος του είναι ελαφρώς δυσανάλογο από το ύψος. Το δέρμα του είναι σφιχτό και καλύπτεται από ένα κοντό μαύρο τρίχωμα με ελάχιστα σημάδια λευκού στο στήθος (μεγάλα σημάδια λευκού στο στήθος δεν ανταποκρίνονται στην ράτσα). Το κεφάλι του είναι λεπτό, τα αυτιά του πεσμένα, τα μάτια και η μύτη του είναι μαύρη, ενώ το δάγκωμά του είναι ψαλιδοειδές.

Κάντε κλικ εδώ, για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τον χαρακτήρα του και το ιατρικό του ιστορικό

https://www.youtube.com/watch?v=YxNRpE_ALYQ

 Κάντε κλικ για μεγέθυνση