ΜΠΟΥΛ ΤΕΡΡΙΕ (BULL TERRIER)

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Μπόυλ Τερριέρ ο «σκύλος μονομάχος», όπως συχνά αποκαλείται, πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του και της ζωής του στην «αρένα», κυνηγώντας και παλεύοντας με ζώα πιο άγρια και πιο μεγάλα από αυτό. Το Μπόυλ τεριέ ήταν η πρώτη από πολλές χαρακτηριστικές ράτσες σκύλων που δημιουργήθηκαν από διασταυρώσεις των Μπουλντόγκ - Τεριέ που ήταν τόσο δημοφιλείς στην αδελφότητα των κυνηγών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον 19ο αιώνα.

Η ράτσα αυτή μοιράζεται την ιδία κοινή κληρονομιά, με τα Σταφορντσαιρ Μπουλ Τεριέ, τους άμεσους απογόνους εκείνων των αρχικών διασταυρώσεων ,και με τρεις άλλες ράτσες που δημιουργήθηκαν στην Αμερική: το Πιτ Μπόυλ Τεριε, το Σταφορντσαιρ Μπόυλ Τεριέ και το Τεριέ Βοστόνης.

Η συχνά επαναλαμβανόμενη γνώμη πως η ράτσα δημιουργήθηκε για μαχητικούς σκοπούς είναι μύθος. Ναι, κατάγονται από ζώα στα οποία η μάχη είχε πρωταρχική σημασία στην ζωή τους(λόγο επιβίωσης), αλλά ο δημιουργός της ράτσας κέρδιζε τα προς το ζην, πουλώντας ζώα στο κοινό και αυτό που δημιούργησε ήταν ένα ξεχωριστό σκυλί, ελκυστικό σε πολύ κόσμο και όχι ένα σκυλί που θα απωθούσε κάθε πιθανό ιδιοκτήτη που θα ήθελε να το αποκτήσει. Τα πραγματικά μαχητικά σκυλιά εκτρέφονταν για έναν αποκλειστικό σκοπό, να μάχονται. Τα τελευταία 140 χρόνια, τα  Μπόυλ Τερριέρ εκτρέφονται ως κατοικίδια και σκυλιά εκθέσεων.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα χαρακτηριστικά του Bull Terrier διαφέρουν από οποιαδήποτε άλλη φυλή. Το κρανίο του έχει σχήμα ωοειδές, ενώ τα μάτια του έχουν ένα αμυγδαλωτό σχήμα, είναι μικρά και τείνουν πιο πολύ προς τα αυτιά από ότι στη μύτη. Τα αυτιά του είναι στην κορυφή του κρανίου και είναι εντελώς σηκωμένα όταν ο σκύλος βρίσκεται σε εγρήγορση.

Ο λαιμός έχει μια ελαφρά κλίση προς τα εμπρός όπως και οι περισσότεροι τύποι Μαστίφ και Μπουλντόγκ. Το στήθος του είναι ανοιχτό και η πλάτη του πλαισιώνεται από καλά γεροδεμένους μυς.

Τα πόδια του πρέπει να είναι δυνατά με άριστη διαμόρφωση, δηλαδή τα πέλματα των ποδιών δεν πρέπει να γέρνουν προς τα μέσα, έτσι ώστε ο σκύλος να έχει σωστό πάτημα στο βάδισμα, αλλά και όταν κάνει μεγαλύτερους διασκελισμούς.

Η ουρά του Μπόυλ Τεριέ πρέπει να είναι χοντρή στη βάση της και να είναι οριζόντια με το έδαφος όταν ο σκύλος βρίσκεται σε κίνηση. Το δέρμα του συνολικά σε όλο το σώμα του σκύλου πρέπει να είναι σφιχτό, χωρίς αξιοπρόσεχτες ρυτίδες.

Κάντε κλικ εδώ , για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το χαρακτήρα του και το ιατρικό του ιστορικό                                             

https://www.youtube.com/watch?v=onquT6s3X-s

Κάντε κλικ για μεγέθυνση