ΒΕΛΓΙΚΟ ΓΡΕΝΕΝΤΑΛ (BELGIAN GROENENDAEL)

                                                    ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα Γκρένενταλ είναι μία από τις δημοφιλέστερες φυλές στη χώρα μας. Γνωστά στην Ελλάδα ως «Βελγικά Λυκόσκυλα», προσελκύουν βλέμματα θαυμασμού με το παράστημά τους, την αβίαστη κίνηση, τη μεγάλη ευκινησία και τις ικανότητες φύλαξης.

Οι επιδόσεις τους είναι πραγματικά εντυπωσιακές, σε εργασία και άθληση, αρκεί να έχουν την υποστήριξη, καθοδήγηση, εκπαίδευση και εκτόνωση, που χρειάζονται καθημερινά.

Ο βελγικός ποιμενικός Γκρένενταλ είναι ο πιο δημοφιλής και γνωστός στη χώρα μας από τους τέσσερις διακριτούς τύπους της φυλής του βελγικού ποιμενικού, σύμφωνα με την κατάταξη της FCI (Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία) και μοιράζονται ένα κοινό πρότυπο. Οι άλλοι, λιγότερο γνωστοί τύποι, Τερβίρεν (Tervueren), Μαλινουά (Malinois) και Λακενουά (Laekenois) διαφοροποιούνται σε υφή τριχώματος και χρώμα. Στην Αμερική ο κάθε τύπος αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη φυλή και διατηρεί ξεχωριστό πρότυπο, με τα Λακενουά να μην έχουν, προς το παρόν, δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα του Αμερικάνικου Κυνολογικού Ομίλου.
Μέσα από την ιστορία τους τα Γκρένενταλ, γνωστά στη χώρα μας ως «Βελγικά Λυκόσκυλα», κέρδισαν τη φήμη τους από την προσφορά τους προς τον άνθρωπο και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να γοητεύουν τις καρδιές μας με το κομψό τους παράστημα και την ισορροπημένη κίνηση. Τα ταλέντα τους στην υπακοή, στην ιχνηλασία, στο schutzhund, στη φύλαξη κοπαδιών και ακόμα στην έλξη, κρατούν ικανοποιημένους ακόμα και τους πιο απαιτητικούς εργοδότες.

 Οι ικανότητές τους στο επάγγελμα του αστυνομικού, του διασώστη, του οδηγού τυφλών, του θεραπευτή, έχουν αποδειχτεί πολύτιμες για την κοινωνία. Ανεξάρτητα με την ανεκτίμητη προσφορά τους προς την ανθρωπότητα, η μεγαλύτερή τους αξία βρίσκεται στις καρδιές των αφεντικών τους, για τους οποίους αποτελούν ευγενικούς και απόλυτα αφοσιωμένους συντρόφους, πρόθυμους να δώσουν τα πάντα σε αυτούς που αγαπανε.


Στο Βέλγιο στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχε μεγάλος αριθμός ποιμενικών σκύλων με πολύ μεγάλη διακύμανση τύπου και τριχωμάτων. Με κίνητρα καθαρά γνωστικά σχηματίστηκε μια ομάδα από ενθουσιώδεις κυνόφιλους, που θα ασχολούνταν με την επιλεκτική εκτροφή και τον καθορισμό προτύπων υπό την καθοδήγηση του κτηνίατρου, A. Reul, της Κτηνιατρικής Σχολής του Cureghem, ο οποίος δικαιολογημένα θεωρείται ο θεμελιωτής της φυλής.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ιστορία, το χαρατήρα , τη συμπεριφορά και ιατρικά θέμα που αφορούν τη ράτσα Βελγικο γρενενταλ.

Πληροφορίες
Διάρκεια ζωής : 13 - 14 χρόνια
Ύψος : 55 - 65 cm
Βάρος : 30 - 34 Kg

http://www.youtube.com/watch?v=gUv8B16p3_0

Κάντε κλικ για μεγέθυνση