ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ (CENTRAL ASIAN SEPHERD)

                                                          ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο ποιμενικός κεντρικής Ασίας είναι μια από τις αρχαιότερες ράτσες σκυλιών και ανήκει στην οικογένεια τον μολοσσών. Η φυλή αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα επιλογής κατά τη διάρκεια της περιόδου περισσότερων από τέσσερις χιλιάδες ετών σε μια τεράστια περιοχή που επεκτείνεται σήμερα από την Κασπία θάλασσα έως στην Κίνα και από νότια Ουράλια στο Αφγανιστάν. Συναντάται σε περιοχές της Ρωσίας, της Σιβηρίας, και του Αφγανιστάν του Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν του Ιράν, Καζακστάν, Κιργιστάν. Η Ρωσία αναγνωρίζεται ως η χώρα προέλευσης για τα Κεντρικής Ασίας, έτσι το ρωσικό όνομα "Ovcharka μεταφράζεται ως Shepherd (τσοπανόσκυλο). Εξάλλου ορισμένες από αυτές τις χώρες ήταν τμήμα της πρώην ΕΣΣΔ. Ωστόσο θα ήταν πιο σωστό να διευκρινιστεί ότι το σκυλί ήταν και αυτόχθων σε ορισμένες χώρες.

Μέσα στις φλέβες αυτής της φυλής υπάρχει αίμα των αρχαίων σκυλιών του Θιβέτ, των σκυλιών ποιμένων των διάφορων νομαδικών φυλών και της πάλης των σκυλιών της Μεσοποταμίας και είναι στενός συγγενής του μογγολικού Ovcharka και του θιβετιανού μαστιφ. Χρησιμοποιήθηκαν από τους νομάδες της Κεντρικής Ασίας για την προστασία της οικογένειας και του κοπαδιού για χιλιάδες χρόνια, μια ικανότητα που εξακολουθούν να κατέχουν μέχρι σήμερα. Οι σκληροί όροι και η σταθερή πάλη ενάντια στα αρπακτικά ζώα διαμόρφωσαν και ενίσχυσαν το χαρακτήρα αυτού του σκυλιού που το καθιστά ισχυρό, θαρραλέο και άριστο φύλακα.
Αιώνες σκληρής φυσικής επιλογής διασφαλίζεται ότι η σύγχρονη ράτσα είναι αρκετά τολμηρή για να μπορεί να προσαρμοστεί και να επιζήσει σε οποιαδήποτε καιρικές συνθήκες και μορφολογία του εδάφους καθώς και σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, γιατί το κλίμα στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου αναπτύχθηκε κυμαίνεται από θερμό και ξηρό έως πολύ ψυχρό με χιόνια και κρύο αέρα. Έτσι μόνο το δυνατά νεογνά επέζησαν και σ’ αυτά που είχαν ένστικτα ισχυρής φρούρησης τους επετράπη η διαμονή με τα κοπάδια. .

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για την εμφάνισή του, για το χαρακτήρα του, τη συμπεριφορά του και τις ασθένειες που είναι ευάλωτος.

http://www.youtube.com/watch?v=98XkxCfyc5g

Κάντε κλικ για μεγέθυνση