ΑΚΙΤΑ (AKITA)

        ΙΣΤΟΡΙΑ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τα Ακίτα είναι μία μεγαλόσωμη ράτσα σκύλων με καταγωγή την βόρειο Ιαπωνία, μια ράτσα με πολύ μεγάλη ιστορία. Ανήκει στο είδος Spitz, του οποίου χαρακτηριστικά είναι η μακριά παχιά και συνήθως λευκή γούνα, τα μυτερά αυτιά και η χαρακτηριστική ουρά που αγκαλιάζει την πλάτη. Η φυλή έχει δύο στελέχη, τα Ακίτα της Ιαπωνίας και τα αμερικάνικα.
 Η γούνα των γνήσιων ιαπωνικών ακίτα είναι  λευκή, κόκκινη σε τόνους του καφέ, ενώ των αμερικανικών ακίτα έχει μεγαλύτερη χρωματική ποικιλία. Τα Αμερικάνικα συνήθως είναι πιο μεγαλόσωμα  με μαύρη μάσκα στη μουσούδα και με πρόσωπο που θυμίζει αρκούδα, ενώ τα Ιαπωνικά πιο ελαφριά και με πρόσωπο σαν αλεπούς. . Τα αμερικάνικα Ακίτα προέκυψαν όταν κατά τη διάρκεια της αμερικάνικης κατοχής στην Ιαπωνία, οι στρατιώτες υιοθετούσαν και στέλναν στην πατρίδα τους τα Ακίτα, κυρίως δε αυτά που είχαν προκύψει από τις διασταυρώσεις με μεγαλύτερες ράτσες. Για το λόγο αυτό άλλωστε και τα αμερικάνικα είναι πιο μεγαλόσωμα.
Λόγω των διαφορών τους και δεδομένου οτι στην Ιαπωνία θεωρούνται μέρος της φυσικής τους κληρονομιάς, δημιουργήθηκε διαφωνία για το αν τα δυο είδη είναι εν τέλει εντελώς διαφορετικές ράτσες ή απλώς διαφορετικές εκδοχές της ίδιας, πράγμα που δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στο ζευγάρωμα τους.
Η Ιαπωνική ιστορία, τόσο η προφορική όσο και η γραπτή, περιγράφουν ως προγόνους του Ακίτα, το Matagi κυνηγετικό σκυλί με στόχο αγριογούρουνα αρκούδες και ελάφια, ένα από τα παλαιότερα των ιθαγενών σκύλων. O πρόγονος αυτός συνήθιζε να κρατάει το θήραμα υπό τον έλεγχο του έως ότου το σκοτώσει ο κυνηγός. Τα σημερινά Ακίτα εξελίχθηκαν κυρίως από την βόρεια περιοχή της νήσου Honshū που ανήκει στο νομό Akita, απ' όπου πήραν και το όνομά τους.
Η ράτσα αύτη έχει προκύψει επίσης από διασταυρώσεις με μεγαλύτερες ράτσες από την Ασία και την Ευρώπη, όπως το Αγγλικό Μαστίφ το Μεγάλο Δανό, τα Αγίου Βερνάρδου και το Τόσα Ίνου. Αυτές οι διασταυρώσεις είχαν στόχο να αναπτυχθεί ενα καινούργιο είδος μεγάλου σκύλου ώστε να χρησιμοποιηθεί στις κυνομαχίες που ανθίζανε στην Odate τις αρχές του 20ου αιώνα.
 Κατά τη διάρκεια του β' παγκοσμίου πολέμου διασταυρώθηκαν και με γερμανικούς ποιμενικούς σε μία προσπάθεια να τα γλυτώσουν από την ευθανασία που διέταξε η κυβέρνηση σε όλους τους σκύλους πλην αυτών που συμμετείχαν σε στρατιωτικές αποστολές. Άλλο μέτρο που πήραν οι ιδιοκτήτες Ακίτα στην Ιαπωνία εναντίον της διαταγής για ευθανασία ήταν να αφήσουν τα σκυλιά ελεύθερα στα βουνά όπου και ξαναζευγαρώσαν με τους προγόνους τους τα Μatagi. Με αυτό τον τρόπο γλυτώσανε βέβαια τον αφανισμό.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ιστορία, το χαρατήρα , τη συμπεριφορά και ιατρικά θέμα που αφορούν τη ράτσα AKITA.

Πληροφορίες
Βάρος αρσενικό : 35Kg
Βάρος θηλυκό : 25Kg
Ύψος αρσενικό : 25cm
Ύψος θηλυκό : 23cm
Διάρκεια ζωής : 10 χρόνια

http://www.youtube.com/watch?v=KuHZbzvnX7g

Κάντε κλικ για μεγέθυνση