ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


Παιχνίδι: Εάν παρατηρήσετε ένα οποιοδήποτε κουτάβι, θα διαπιστώσετε ότι αμέσως μετά τα γεύματά του, μπαίνει σε μια φάση παιχνιδιού με έντονη δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει ενστικτωδώς και αποσκοπεί στο να επιταχύνει την κένωση του εντέρου και στην αποβολή του προηγούμενου γεύματος από τον οργανισμό του ζώου.  Συμμετέχοντας σε αυτή την διαδικασία του παιχνιδιού, μαθαίνετε στο κουτάβι να παίζει μαζί σας, αντί να παίζει μόνο του, γιατί ένα κουτάβι που παίζει μόνο του είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ζημιές ή ακόμη και καταστροφές.


Για να προκαλείτε στο κουτάβι μόνιμο και μεγάλο ενδιαφέρον, θα πρέπει να παίζετε μαζί του τα λεγόμενα εποικοδομητικά παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια αποκαλούνται εποικοδομητικά, επειδή προσφέρουν στο σκύλο πολύ περισσότερα από μια διασκεδαστική εκτόνωση ενέργειας: Ουσιαστικά, καλύπτουν απόλυτα τις ενστικτώδεις ανάγκες που έχει ο κάθε σκύλος για να καταδιώξει, να συλλάβει και τέλος να κατασπαράξει ένα θήραμα, σαν αληθινός θηρευτής. Λέμε σαν αληθινός θηρευτής, γιατί ο σκύλος ως ζώο εξημερωμένο, ναι μεν φέρει τα ένστικτα του θηρευτή, αλλά τα φέρει σε ήπια μορφή και όχι σε άγρια όπως ο ξάδελφός του ο λύκος. Αυτό σημαίνει πως για την ικανοποίηση των ενστίκτων του δεν χρειάζεται να χύσει αίμα και πως θα αρκεστεί σε μια ¨θεατρική¨ διαδικασία παιχνιδιού, αν αυτή προσομοιάζει με την πραγματικότητα.

Προσοχή!!! Όταν ο σκύλος βρίσκεται με γεμάτο στομάχι μην του κάνετε τούμπες και μην παλεύετε μαζί του, γιατί υπάρχει πιθανότητα να πάθει στρέψη στομάχου.
 Ένα πολύ αγαπημένο παιχνίδι των σκύλων είναι η διελκυστίνδα, που παίζεται με μια παλιά πετσέτα, την οποία βαστάτε από την μία άκρη και κουνώντας την τριγύρω, προκαλείτε τον σκύλο να την δαγκώσει. Όταν τα καταφέρει, τον ανταγωνίζεστε τραβώντας αντίθετα από εκείνον αλλά πάντα παράλληλα με το έδαφος, με κινήσεις του χεριού δεξιά-αριστερά και ποτέ με κινήσεις πάνω-κάτω. Θα παρατηρήσετε ότι το κουτάβι ή ο σκύλος σας θα τραβάει αντίθετα μετά μανίας και μάλιστα με την συνοδεία γρυλισμάτων. Ενθαρρύνετε επαναλαμβάνοντας με χαμηλή φωνή ¨Μπράβο, μπράβο¨.   
Μία φορά στις πέντε, αφήνετε τον σκύλο να κερδίζει την πετσέτα, τις υπόλοιπες πρέπει να την κερδίζετε εσείς. Αυτό το παιχνίδι παίζεται και με ειδικό αντικείμενο που λέγεται κοτσίδα δαγκώματος και θα το βρείτε στα pet shops. Παίζεται επίσης και με ειδικά παιχνίδια από latex που έχουν την μορφή ζώου (αρουραίος, κοτόπουλο, πάπια) και τα οποία όταν δαγκώνονται από τον σκύλο παράγουν έναν οξύ ήχο, καθιστώντας την διαδικασία πιο πειστική, αφού αυτός ο ήχος θυμίζει στον σκύλο επιθανάτιες τσιρίδες ζώου. Και αυτά τα ζωόσχημα παιχνίδια από latex, θα βρείτε στα pet shops.
Όπως γίνεται αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, ο σκύλος σας θα λατρέψει την διελκυστίνδα επειδή θα του προσφέρει την ικανοποίηση του κατασπαράγματος,  αλλά θα λατρέψει κι εσάς που παίζετε μαζί του. Μην ανησυχείτε επειδή κατά την διάρκεια της διελκυστίνδας  ο σκύλος θα γρυλίζει, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αφού και εκείνος παίζει τον δικό του θεατρικό ρόλο στο παιχνίδι, προσποιούμενος τον …φονικό θηρευτή.Προσοχή!!! Μην αφήνετε παιδιά να παίζουν με τον σκύλο την διελκυστίνδα χωρίς την δική σας επιτήρηση. Επίσης συμβουλευτείτε έναν κυναγωγό  πριν παίξετε την διελκυστίνδα με ενήλικους σκύλους που είναι πολύ κυριαρχικοί ή επιθετικοί.

Ένα άλλο πολύ δημοφιλές παιχνίδι σκύλων είναι η Καταδίωξη του θηράματος που παίζεται με το Kong. Αυτό είναι κατασκευασμένο από πολύ ανθεκτικό καουτσούκ και έχει το σχήμα στρογγυλοποιημένου κώνου. Θα το βρείτε στα pet shops σε διάφορα μεγέθη και σε Μαύρο, Κόκκινο και Λευκό χρώμα που αντιστοιχούν σε μεγάλη, μεσαία και μικρή σκληρότητα. Προτιμήστε το αυθεντικό προϊόν από τις κινέζικες απομιμήσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του ζώου.

Με το Kong παίζετε το παιχνίδι της Καταδίωξης του θηράματος, επειδή όποτε το πετάτε, αυτό δεν αναπηδά όπως ένα απλό μπαλάκι αλλά αναπηδά έκκεντρα και περίεργα, θυμίζοντας έτσι στο σκύλο ένα θήραμα που προσπαθεί να ξεφύγει από τον διώκτη του, ο οποίος ξεχύνεται πίσω του για να το καταδιώξει και να το συλλάβει. Ένα παιχνίδι με πολύ δράση, ταχύτητα και απίθανες συλλήψεις.
Αφού ολοκληρώσετε το παιχνίδι με τον σκύλο σας, μαζέψτε τα πάντα και αφήστε του μόνο το Kong, αλείφοντας λίγο μαλακό τυρί μέσα στην τρύπα που έχει το παιχνίδι. Αυτό θα κρατήσει τον σκύλο απασχολημένο μέχρι την επόμενη φορά που θα παίξετε μαζί του.
Πηγη-http://dogtrain.gr