ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ

Ο δεσμός ενός παιδιού με μια γάτα είναι μια σχέση πολύ τρυφερή και πολύ ωφέλιμη και για τα δυο μέρη εφόσον βέβαια το ένα σέβεται το άλλο. Ένα σκυλί μπορεί να ανεχτεί αρκετή πίεση από ένα παιδάκι αλλά μια γάτα με αξιοπρέπεια έχει πολύ μικρότερη ανεκτικότητα.
Το μικρό παιδί πρέπει από την αρχή να διδαχτεί πώς να κρατά την γάτα, προσφέροντάς της στήριξη κάτω από το στήθος και κάτω από τα πίσω πόδια.
Αν αγγίξει την ευαίσθητη περιοχή στο στομάχι της πρέπει να του εξηγηθεί πολύ καλά ότι αυτό προκαλεί την αυτόματη φυσική αντίδρασή της που είναι το "γράπωμα και δάγκωμα" του ενοχλητικού χεριού.
Πρέπει να μάθει μερικές "λέξεις" της γλώσσας του σώματός της για να ξέρει να υποχωρεί, όπως όταν βλέπει τα αυτιά της "πατημένα" προς τα κάτω και την ουρά της να "μαστιγώνει" το κενό. Έτσι θα γλιτώσει από πολλά μελλοντικά δάκρυα.
Βοηθώντας το παιδί σας να καταλάβει πώς φαίνεται ο κόσμος από τα μάτια της γάτας, θα κατορθώσετε να χτιστεί μια υγιής σχέση μεταξύ τους αλλά και να ανοίξει η πόρτα του μεγαλύτερου μαθήματος της ζωής.
"Αν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε πώς φαίνεται ο κόσμος από την μεριά του άλλου, μόνο τότε θα μπορέσουμε όχι απλά να επιβιώσουμε αλλά και να χαρούμε την αγάπη".
Αν έχετε παιδάκι κάτω των 6 ή 7 ετών είναι καλλίτερα να μην υιοθετήσετε γατάκι μικρότερο των τεσσάρων μηνών.
Ένα πολύ στοργικό μικρό παιδάκι μπορεί να σφίξει στην αγκαλιά του τόσο έντονα ένα γατάκι που να το τραυματίσει.
Μια μικρή ή μια ενήλικη γάτα μπορεί να ανεχτεί μεν την φασαρία και τις γρήγορες κινήσεις ενός παιδιού αλλά είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει απότομα στο τράβηγμα της ουράς της από ένα παιδί.
Το κλειδί για την αρμονική αλληλεπίδραση μεταξύ μικρών παιδιών και γατιών είναι η επίβλεψη από ενήλικες.
Οι γονείς ψάχνουν να βρουν τρόπους για να διδάξουν στα παιδιά τους την υπευθυνότητα και συχνά προσπαθούν να τους δώσουν καθήκοντα και αρμοδιότητες σχετικά με την φροντίδα της γάτας. Αυτό γενικά δεν είναι καλή ιδέα γιατί τα παιδιά μπορούν εύκολα να ξεχάσουν και να αποσπαστεί η προσοχή τους και τελικά να υποφέρει η γάτα από έλλειψη φαγητού, νερού ή λερωμένη αμμολεκάνη.
Μπορούν να μάθουν να φροντίζουν την γάτα αλλά να μην έχουν εκείνα την υποχρέωση. Οι υπενθυμίσεις και οι κακές κριτικές των γονιών μπορούν εύκολα να τα στρέψουν αρνητικά κατά της γάτας.
Η υπευθυνότητα μπορεί να τους διδαχτεί ζητώντας τους να αδειάσουν τα σκουπίδια ή να στρώσουν το τραπέζι για φαγητό.
Όχι αναλαμβάνοντας την φροντίδα μιας ζωντανής ύπαρξης.


Πηγη-http://www.ailouros.gr