Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ FIDO

Ο Fido ήταν ένα  σκυλί που ζούσε στους δρόμους της Ιταλίας και ήρθε στην προσοχή του κοινού το 1943, λόγω της ακλόνητης πίστης του, στο νεκρό αφεντικό του. Η ιστορία του Fido γράφτηκε σε πολλά ιταλικά και διεθνή περιοδικά καθώς και σε εφημερίδες, εμφανίστηκε επίσης στις ειδήσεις σε όλη την Ιταλία, και του  απονεμήθηκαν πολλές τιμητικές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου αγάλματος που στήθηκε προς τιμήν του.
Ο Fido πιθανότατα ξεκίνησε τη ζωή του κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 1941 ως αδέσποτος σκύλος στους δρόμους, στην Luco di Mugello, μια μικρή πόλη στο δήμο του Borgo San Lorenzo , στην  Φλωρεντία  . Μια νύχτα τον Νοέμβριο του 1941, στο δρόμο για το σπίτι του, από τη στάση του λεωφορείου, ένας εργαζόμενος στο Borgo San Lorenzo ονομαζόμενος Carlo Soriani τον βρήκε ξαπλωμένο και τραυματισμένο, σε ένα χαντάκι στην άκρη του δρόμου. Μην γνωρίζοντας ποιος είναι ο σκύλος και αν ανήκε κάπου , ο Soriani τον πήρε στο σπίτι του και τον εκανε καλα από το χτυπημα του. Ο Soriani και η σύζυγός του αποφάσισαν να υιοθετήσουν τον σκύλο, ονομάζοντας τον Fido («πιστός», από τη Λατινική λεξη Fidus).
Όταν ο Fido ανάρρωσε, ακολουθούσε τον Soriani στη στάση του λεωφορείου, στην κεντρική πλατεία της Luco di Mugello και τον έβλεπε να ανεβαίνει στο πούλμαν για τη δουλειά του. Όταν το λεωφορείο επέστρεφε το βράδυ, ο Fido τον περίμενε και υποδεχόταν τον Soriani με ενθουσιασμό και μεγάλη χαρά και έπειτα γυρίζανε στο σπίτι μαζί. Αυτό το μοτίβο επαναλαμβανόταν κάθε εργάσιμη ημέρα για δύο χρόνια. Ο Fido θα περίμενε στην πλατεία, αποφεύγοντας όλους τους άλλους, περιμένοντας υπομονετικά και την εισπνοή του αέρα έως ότου με ενθουσιασμό θα υποδεχόταν τον Soriani και θα γυρίζανε μαζί  στο σπίτι.
Αυτό ήταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στις 30 Δεκεμβρίου του 1943, το Borgo San Lorenzo, βομβαρδίστηκε και πολλά εργοστάσια χτυπήθηκαν, το αποτέλεσμα ήταν πολλοί εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Soriani, να πεθάνουν. Εκείνο το βράδυ, ο Fido εμφανίστηκε, ως συνήθως, στη στάση του λεωφορείου, αλλά δεν είδε τον αγαπημένο του κύριο να κατεβαίνει. Αργότερα έφτασε πίσω στο σπίτι του και τα επόμενα δεκατέσσερα χρόνια  (πάνω από 5.000 φορές)  , μέχρι την ημέρα του θανάτου του ο Fido, πήγαινέ καθημερινά στην στάση, κοιτάζοντας  και μυρίζοντας τον αέρα, με την ελπίδα ότι θα δει τον Soriani να κατεβαίνει από το λεωφορείο.
Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για τον Fido, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ιταλικά περιοδικά όπως το Gente και Grand Hotel (περιοδικό)  δημοσίευσαν την ιστορία του σκύλου, που επίσης εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες του Istituto Luce . Πολλοί αναγνώστες συγκινήθηκαν από την εξαιρετική πιστότητα του Fido, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της Borgo San Lorenzo, ο οποίος, στις 9 Νοεμβρίου του 1957, του απένειμε το χρυσό μετάλλιο με την παρουσία πολλών πολιτών, συμπεριλαμβανομένης και της γυναίκας του Soriani .
Στο τέλος του 1957, όταν Fido ήταν ακόμα ζωντανός, ο Δήμαρχος του Borgo San Lorenzo ανάθεσε στον γλύπτη Salvatore Cipolla να δημιουργήσει ένα μνημείο του σκύλου ως μαρτυρία της υποδειγματικής ιστορίας, της αγάπης και της πίστης του. Το έργο, με τίτλο «Μνημείο για το σκυλί Fido", τοποθετήθηκε στην Piazza Dante στο Borgo San Lorenzo, δίπλα στο δημοτικό μέγαρο. Σύμφωνα με το άγαλμα που απεικονίζει τον σκύλο είναι η αφιέρωση: A FIDO, ESEMPIO DI Fedelta (Ο FIDO, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ).  Το μνημείο εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο του Borgo San Lorenzo, με παρουσία του Fido και της γυναίκας του Soriani . Το άγαλμα λίγους μήνες μετά τα εγκαίνια, κάποιοι βάνδαλοι το κατέστρεψαν. Κατά συνέπεια, ο δήμαρχος του Borgo San Lorenzo ανέθεσε στον Salvatore Cipolla ένα νέο άγαλμα, αυτή τη φορά απο χαλκό, το οποίο αντικατέστησε το πρώτο και αυτό είναι ακόμη και σήμερα στην Piazza Dante.
Ο Fido πέθανε εξακολουθώντας να περιμένει για τον κύριό του στις 9 Ιουνίου 1958. Η είδηση ​​του θανάτου του είχε ανακοινωθεί στο κοινό, από την εφημερίδα La Nazione,  σε μια από τις  τέσσερις-στήλες του πρωτοσέλιδου. Ο Fido θάφτηκε έξω από το νεκροταφείο της Luco di Mugello δίπλα από τον κύριό του, Carlo Soriani.
Πηγή: http://en.wikipedia.org. Επιμέλεια μετάφρασης: Νίκος Τσιαπάρας.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

1 1  

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤa ΖΩΑ

08Μαχατμα Γκαντι

"Ο πολιτισμός και το μεγαλείο ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα".

09Δημοκριτος

Τα ζώα είναι οι πρώτοι δάσκαλοι των ανθρώπων, απέχουν από τη ματαιοφροσύνη, την πολυτέλεια και τις περιττές ανάγκες αγαθών και μας δείχνουν το σωστό δρόμο

10Πλουταρχος

Τα ζώα έχουν, χωρίς καμιά παιδεία, ανώτερη ευγένεια, πολλές δεξιότητες, ανεπτυγμένη νόηση, πλούσιο ψυχικό κόσμο, θαυμάσιους τρόπους επικοινωνίας και εξαιρετικές προγνωστικές ικανότητες

07